دسته : روانشناسی و علوم تربیتی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 119 KB
تعداد صفحات : 77
بازدیدها : 307
برچسبها : سرسختی روانشناختی چندمین فرزند بودن پایان نامه
مبلغ : 7000 تومان
خرید این فایلهدف کلی از تحقیق پیش رو تعیین ارتباط بین چندمین فرزند بودن با سرسختی روانشناسی در بین دانشجویان دانشگاه آزاد واحد اردبیل می باشد.
یکی از مفاهیم بنیادی تاثیر گذار بر بهداشت روانی دانشجویان، مفهوم سرسختی روانشناختی است. سرسختی روانشناختی از این نظر اهمیت دارد که اگر دانشجویان یک دانشگاه از درجه ی سرسختی بالایی برخوردار باشد، علی رغم وجود موانع صدرالذکر (رقابت جهانی، دگرگونیهای ناگهانی و ...) توانایی انطباق با محیط را دارند . یکی از مفاهیم دیگر تاثیر گذار بر بهداشت روانی دانشجویان، مفهوم افسردگی و اضطرابی است که در راس فهرست بیماری های روانی قرار دارند و حدود 25 درصد مراجعین به مراکز بهداشتی در جهان را به خود اختصاص می دهند هم اکنون افسردگی ، دومین اختلال رایج روان شناختی است و نزدیک به 121 میلیون نفر در جهان به افسردگی مبتلا هستند.
به اعتقاد روانشناسان شخصیت سر سخت از سه مؤلفه اصلی تعهد، کنترل، مبارزه جویی تشکیل شده است. حال سوال این است
آیا سرسختی روانشناختی در چندمین فرزند بودن تأثیر دارد و اگر تاثیر دارد چه نوع تاثیری است؟ آیا سرسختی با تاهل رابطه دارد؟ آیا جنسیت در سرسختی روانشناختی تأثیر دارد؟ آیا سرسختی در پیشرفت تحصیلی دانشجویان رابطه دارد؟
لذا در فرایند پژوهش تلاش بر این است به مطالعه به این سوالات بپردازیم.
تعاریف نظری و عملیاتی
سرسختی نوعی باور بر خودمان است و به اصطلاحی خود باوری هم نامیده می شود که سه تا ویژگی دارد: تعهد، کنترل، مبارزه جویی که پیشایند سرسختی احساس پیوستگی می باشد. علی رغم وجود استرس برخی مردم در برخورد با شرایط سخت و دشوار فشارزا از خود مقاومت نشان می دهند و دچار عواقب اسفبار استرس نمی گردند.
تعهد: انسان به محرکات اعتقاد داشته و به همین جهت با بسیاری از جنبه های زندگی خود مثل شغل، خانواده و روابط بین فردی کاملا در آمیخته است.
کنترل: افرادی که احساس می کنند روی موقعیت های زندگی خود کنترل دارند برای حل مشکلات زندگی خود به مسوولیت خودشان بیش از اشتباهات دیگران تأکید می کنند.
مبارزه جویی: اعتقاد به اینکه تغییرات و دگرگونی جنبه طبیعی زندگی هستند در واقع افرادی که مبارزه جویی بالایی دارند موقعیت های مثبت و منفی را فرصتی برای یادگیری و رشد می دانند .
منظور از چندمین فرزند بودن در این پژوهش ترتیب ولادت از والدین مشترک بین کودکان یک خانواده می باشد .
دانشجو
در ایران دانشجویان از طریق کنکور وارد دانشگاه می شوند. دانشجو برای کامل نمودن تحصیلات کارشناسی (لیسانس) خود معمولا ۴ سال زمان صرف می کند که برای کارشناسی ارشد ۲ و دکترا ۴ سال می باشد.
تعاریف عملیاتی
منظور از سرسختی روانشناختی نمره ای است که فرد در پرسشنامه سرسختی اهواز بدست می آورد.
ریشه های مفهومی های این سازه، بر خلاف دیدگاه های متعدد به واکنش انفعالی انسان که در اغلب کارها در زمینه فشارهای روانی و بیماری مشاهده می شود، بر گرفته از مجموعه ای از رویکردهای در خصوص رفتار انسان است که مری در مقوله نظریه های عمده شخصیت. آنها را نظریه تکامل می نامد.
شخصیت سرسختی که کوباسا صورت بندی کرد؛ بر پایه نظریه هایی است که روانشناسان وجودی در مورد درجه و شدت یک زندگی صحیح طرح کرده اند. از دسته این نظریات می توان به نظریه وایت در مورد شایستگی، آلپورت در مورد تلاش اختصاصی و اریک فروم در مورد جهت گیری بارور اشاره دارد.
از دیدگاه کوباسا فرد سر سخت کسی است که سه مشخصه عمومی دارد:
الف) اعتقاد به این که قادر به کنترل و یا تاثیر گذاری به روی حوادث است و فشار زا های روانی را قابل تغییر می داند (کنترل).
ب) توانایی احساس عمیق در آمیختگی و یا تعهد نسبت به فعالیت هایی که خود انجام می دهد (تعهد)
ج) انتظار این که تغییر یک مبارزه هیجان انگیز برای رشد بیشتر است و آنرا جنبه ای عادی از زندگی می داند (مبارزه جویی).
درواقع سرسختی ساختار واحدی است که به یکپارچه سازی مولفه هایش می پردازد. به عبارتی دیگر سرسختی تمایزهای مولفه هایش را از بین می برد و در آنها یک همگونی ایجاد می کند. ویژگی سرسختی نگرش درونی خاصی را بوجود می آورد که شیوه رویارویی افراد یا مسائل مختلف زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد.
سرسختی سپری در مقابل برانگیختگی شدید فیزیولوژیکی در اثر حوادث فشارزا است که سیله و دیگر محققان معتقدند عامل آسیب پذیری در مقابل بیمارها می باشد.
بازنگری پژوهش های انجام شده در زمینه موضوع پژوهش در داخل و خارج از کشور پزوهش ها در زمینه رابطه سرسختی روانشناختی با عملکرد تحصیلی تحقیقات اندکی ارتباط بین سرسختی روانشناختی و عملکرد و اختصاصاً عملکرد را مورد بررسی قرار داده اند. در این رابطه وستنر به بررسی رابطه سرسختی روانشناختی با فشار روانی و عملکرد پرداخته است. و از تعدیل کننده آن را بر رابطه بین فشار روانی و عملکرد کشف نموده است. وی نشان داد که سرسختی به طور همخوانی با تجربه فشار روانی رابطه منفی دارد و با ارزیابی عینی و واقع بینانه عملکرد در ارزشیابی، عملکرد شغلی رابطه مثبت دارد و در نهایت این که سرسختی در آزمودنی ها، ضربه گیر اثرات منفی فشار روانی بر عملکرد بوده است. افزون بر این، وستنر با بررسی زنان و مردانی که در حال ورود به دانشکده افسری ارتش بودند نشان داد که سرسختی بالاتر موفقیت تحصیلی بیشتری را نیز به همراه دارد.
نقاط مثبت: این افراد همان ها هستند که دنیا را متحول می کنند. افرادی تکلیف گرا، مرتب و منظم، با وجدان و وظیفه شناس، و بسیار قابل اطمینان می باشند. آنها عاشق واقعیت، افکار و اندیشه ها، و جزئیات هستند. و از قبول مسئولیت های مختلف واهمه ای ندارند.
نقاط منفی: یکی از خصیصه های منفی این افراد سرسختی و خشونت شدید آنهاست. کمی کینه ای و پرتوقع هستند و معمولاً از قبول اشتباهاتشان سر باز میزنند. به هیچ وجه انتقادپذیر نیستند. در برابر دیگران افرادی بسیار حساس و نفوذ پذیرند که احساساتشان خیلی زود جریحه دار می شود.
نقاط مثبت: آنها ذاتا فرمانده به دنیا آمده اند. احتمالاً رئیس جمهورها، فضانوردان و مدیرعاملین همه فرزندان اول خانواده هستند. فکر می کنند که همیشه حق و اولویت در هر کاری با آنهاست. فرزندان اول به دو دسته تقسیم می شوند: پرورش دهندگان افراد مطیع یا متحول کنندگانی سلطه جو. هر دو یکسان هستند فقط از متدهای مختلفی استفاده می کنند. معمولاً فرزندان اول خانواده، افرادی ایرادگیر، مشکل پسند، و دقیق هستند و عاشق توجه به جزئیات مسائلند. افرادی وقت شناس، منظم، و با کفایتند که دوست دارند همه چیز به بهترین نحو انجام شود. از مسائل غافلگیر کننده نیز به هیچ وجه خوششان نمی آید....
فهرست مطالب پایان نامه
فصل اول : کلیات تحقیق
مقدمه
بیان مسئله
اهمیت و ضرورت موضوع
اهداف کلی
اهداف اختصاصی
فرضیه های پژوهش
تعاریف نظری و عملیاتی
فصل دوم : چهارچوب نظری و پیشینه پژوهش
سرسختی
تعریف سه بعدی سرسختی
چندمین فرزند بودن
دانشجو
تعاریف عملیاتی
سرسختی روانشناختی
مولفه های سرسختی روانشناختی
ویژگی های سرسختی روانشناختی
پیشایندها و پیامدهای سرسختی روانشناختی
عوامل موثر در سرسختی روانشناختی
ارزیابی شناختی
شخصیت شناسی براساس (چندمین فرزند بودن)
تک فرزندان
فرزندان اول خانواده
فرزندان وسط خانواده
فرزندان آخر خانواده
شخصیت فرزندان و شیوه های تربیت آنان
پیشینه تحقیقات
فصل سوم : روش پژوهش
روش پژوهش
جامعه آماری
نمونه آماری و روش نمونه گیری
روش تجزیه و تحلیل داده ها
پرسشنامه سرسختی روانشناختی اهواز
فصل چهارم : تجزیه و تحلیل داده ها
یافته ها
فصل پنجم : بحث و نتیجه گیری
بحث و نتیجه گیری
محدودیت های پژوهش
پیشنهادات
منابع
خرید و دانلود آنی فایل